Cum sa iti optimizezi magazinul online si sa cresti vanzarile in cel mai scurt timp?

Exista peste 20 de milioane de magazine online pe internet in ziua de azi, si acest numar creste zilnic. Gandeste-te: de fiecare data cand o persoana doreste sa cumpere ceva, el sau ea are mii, daca nu milioane de posibilitati unde sa o faca. Competitia este dura, dar nu atat de dura pe cat crezi.

In jur de 6% din toate magazinele online produc 1.000 euro sau mai mult pe an. Fiind foarte multe pe piata, un mic procentaj dintre ele chiar atrag cumparatori si fac profit.

Ajungand printre vanzatorii de top nu este imposibil daca esti pregatit sa personalizezi mai mult experienta vizitatorilor si sa o faci mai atractiva decat experienta oferita de concurenta.

Asadar, aici vei gasi 12 idei de imbunatatire a magazinul tau online, care te vor face cu siguranta mai vizibil in ‘jungla’online, va mentine cumparatorii interesati si, cel mai important, ii va aduce in punctul in care sa isi finalizeze achizitia.

1. Adauga text alternativ pentru imagini

Textul alternativ (sau alt tags) este folosit in scopuri SEO pentru a descrie continutul unei imagini, ceea ce va ajuta Google sa o indexeze corect. Cu alte cuvinte, prin descrierea explicita a ce se afla intr-o imagine, tu ajuti motorul de cautare sa o gaseasca atunci cand cineva cauta un anumit cuvant cheie.

De ce este important?

Google nu ‘vede’ imaginile asa cum le vedem noi, deci le poate clasifica in mod eronat daca se folosesc cuvinte cheie gresite, sau este posibil sa nu apara deloc in motorul de cautare. Daca se intampla acest lucru, vei pierde traficul organic gratuit si sansa de a fi descoperit de clienti noi. Orice serviciu profesional de creare a unui magazin online te va sfatui sa folosesti aceasta tactica.

 2. Detalii

Vrei sa auzi ceva ciudat?

83% dintre cumparatorii online admit ca au nevoie de asistenta pentru a duce la bun sfarsit achizitia, si totusi mai putin de jumatate spun ca cer ajutor. Oamenii au intrebari, dar nu cauta raspunsuri. In schimb, abandoneaza orice site web fara a se gandi de 2 ori.

Deci e de retinut: asigura-te ca prezinti toate informatiile necesare cat mai clar pe pagina produsului, sau vei pierde clientul. Nu prezenta informatiile cruciale despre transport si marimi/dimenisuni in sectiunea de ‘Intrebari frecvente’ pentru ca jumatate dintre potentialii clienti nu vor depune efortul de a cauta aceste detalii acolo.

3. Abonare la newsletter prin pop-up

Companiile depun adesea mult efort (si bani) pentru a primi trafic catre magazinul lor, apoi nu mai fac nimic pentru a mentine o legatura cu vizitatorii.

Este o greseala ce te va costa.

Oamenii au nevoie de aproximativ 7 interactiuni cu un brand pana sa fie gata de conversie. Deci, prin aducerea unui nou vizitator pe site-ul tau, ai facut deja 1/7 din treaba.

Adaugand un pop-up simplu de abonare la site in schimbul unei adrese de email, iti va permite sa ramai in legatura cu clientii si oferindu-le oferte, cupoane de reduceri sau noutati, ii vei convinge cu siguranta sa cumpere.

4. Foloseste imagini de inalta calitate

Cand vine vorba de online shopping, chiar judecam o carte dupa coperta. Nu avem alta optiune cand nu putem tine produsul in mana, sa il atingem si sa ii simtim textura. Asadar, cand cumpara online, 93% dintre clienti considera aspectul factorul critic pentru decizia cumpararii.

Imaginile profesionale nu creeaza numai sentimentul ca te afli in magazin si vezi produsul pe viu, iti va face brand-ul sa para mult mai de incredere, si produsele de mare calitate. Ca si rezultat, statisticile arata ca utilizatorii carora li se prezinta fotografii high-quality, sunt de 3 ori mai predispusi sa cumpere.

5. Imbunatateste viteza de incarcare a paginii

Oamenii sunt extrem de nerabdatori. 53% dintre acestia vor abandona site-ul daca dureaza mai mult de 3 secunde sa se incarce.( Serios, unde-i graba?).

Gandeste-te: daca site-ului tau ii ia mai mult de 3 secunde sa se incarce, jumatate dintre vizitatori il vor parasi inainte de a vedea continutul acestuia. Pentru un magazin cu 5.000 de vizitatori lunari si o rata de conversie de 5%, prin marirea vitezei cu doar o secunda, numarul de achizitii poate creste pana la 1.400 pe an.

Asa ca, mergi la Google Page Speed si verifica cum merge site-ul tau.  Daca dureaza mai mult de 2 secunde sa se incarce, identifica ce ii incetineste functionarea si rezolva problema.

6. Descrierile Meta

O descriere Meta este un text de 160 de caractere care rezuma continutul unei pagini. Desi aceste descrieri nu afecteaza algoritmii de ranking Google, pot afecta click-urile utilizatorilor din pagina cu rezultatele motorului de cautare.

O descriere convingatoare si atractiva va atrage multe accesari si implicit, va da un boost traficului spre magazinul tau. Poti folosi cuvinte cheie pentru a atrage mai multe click-uri. Cum? Ei bine, Google evidentiaza cuvintele de cautare in descriere, asigurandu-I pe utilizatori ca accesand rezultatul cautarii, vor gasi ceea ce cauta.

7. Fa publice review-urile

Uite un sfat: luptati pentru fiecare recenzie pozitiva din partea clientilor incepand cu primul minut de la infiintarea magazinului online. Recenziile au impact puternic asupra deciziei de cumparare a consumatorilor.

Uita-te la statistici: Produsele cu recenzii au o rata de conversie cu pana la 80% mai mare fata de cele fara recenzii.

8. Da personalitate brand-ului tau

Probabil te gandesti ca oamenilor nu le pasa de povestea brand-ului tau. Dar in realitate, conteaza foarte mult.

Probabil consumatorii nu vin pe site-ul tau sa citeasca sectiunea ‘ Despre noi’, si totusi multi ajung aici- pentru multe site-uri aceasta pagina este in top 5 cele mai vizitate.

In timp ce multe brand-uri nu dau atentie acestor informatii, oamenii abandoneaza site-urile carora le lipseste personalitatea si merg pe cele care au o poveste de spus.

Cheia?

Pagina’ Despre noi’ trebuie sa aiba caracter si sa permita vizitatorilor sa cunoasca compania si oamenii din spatele acesteia. Lipsa unei astfel de pagini te poate costa mult.

9. Castiga-le increderea

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Baymard, 18% dintre cumparatorii online abandoneaza cosul de cumparaturi pentru ca nu au incredere in site cu privire la informatiile cardului de credit.

Afiseaza pe site-ul magazinului tau logo-urile de renume ale partenerilor (Visa, Mastercard, Maestro, PayPal, etc) si ii vei asigura pe utilizatori ca este sigur sa cumpere cu tine. Eficienta acestor icon-uri depinde daca oamenii le recunosc sau nu. Deci, folosirea unor sigle cunoscute ofera siguranta, ceea ce duce la o rata de conversie mai mare.

10. Fara costuri ascunse

Costurile neasteptate si ascunse sunt adesea motivul pentru care oamenii abandoneaza cosul de cumparaturi. Imagineaza-ti ca ai gasit un tricou super, esti pe cale sa il cumperi si dupa brusc- esti taxat 50 lei pentru transport. Deja ai luat o decizie, cea de a cumpara tricoul, acum ai o alta decizie de luat. Umm..nu,multumesc!

Costurile mari de transport ii vor pierde pe potentialii clienti. Desi nu ai ce face- daca taxele sunt mari, asa raman. Asta daca nu esti dispus sa oferi transport gratuit-asa ii vei castiga cu siguranta.

In unele cazuri, nu costurile mari sunt problema. Ci faptul ca oamenii afla de ele prea tarziu. Deci ce poti face este sa pui la dispozitie costuri estimative si sa le aduci clientilor in vedere faptul ca mai pot exista si alte taxe.

11. Titluri optimizate prin cuvinte cheie

Stii deja cum arata un titlu excelent: este creativ si atragator.

Cuvintele cheie din titluri ajuta motoarele de cautare, unu, sa-ti gaseasca pagina si doi, sa explice ce continut se prezinta.

Titlurile sau H1 indica subiectele principale ale fiecarei pagini, astfel ca Google acorda o atentie suplimentara cuvintelor cheie din ele. Atunci cand scrii H1, este de preferat sa fii mai degraba direct, decat artistic. Prea multa creativitate si ambiguitate iti poate face paginile invizibile pentru motoarele de cautare.

De exemplu, daca vinzi hanorace personalizate cu citate, exact asta trebuie sa se regaseasca in titlu. Nu folositi titluri precum ‘ Poarta-ti inspiratia in fiecare zi’.

12. Recomandari de produse

Personalizarea este unul dintre cele mai mari trenduri de marketing. Cu totii suntem indivizi unici, si vrem ca brand-urile sa ne trateze ca atare. Oamenii vor o experienta personalizata cand fac cumparaturi online, iar companiile care ofera acest lucru, se vor bucura de fidelitatea clientilor.

Pe pagina fiecarui produs este recomandata sugerarea altor produse asemanatoare. Acest lucru il va ajuta pe cumparator sa ia o decizie, avand mai multe optiuni de comparat. In plus, consumatorii care au dat click candva pe o recomandare, sunt mai predispusi sa revina si chiar sa cumpere produsul.

Micile imbunatatiri fac diferenta.

Regula numarul #1 in comertul electronic este  ‘ nu te opri niciodata din a optimiza’, pentru ca intotdeauna poti face mai bine. Prin adaugarea micilor imbunatatiri pe ici pe colo, iti poti creste drastic veniturile.

Acestea fiind spuse, urmatorul pas este sa incepi implementarea acestor idei, incepand cu cea care crezi ca ii va oferi magazinului tau un boost de performanta. Deci, care va fi aceasta?

Latest Posts